PROSTOVOLJEC, ŠPORTNIK IN DRUŽINSKI ČLOVEK

PROSTOVOLJEC, ŠPORTNIK IN DRUŽINSKI ČLOVEK

  • 15.05.2014
  • Akciji Veter v laseh se je kor Ambasador športa za vse pridružil Matej Markovič - velik prostovoljec, športnik in oče treh otrok. Mateja smo povprašali, zakaj podpira akcijo in o njegovih stališčih do športa in gibanja otrok.
1. Zakaj si se pridružil akciji kot ambasador športa za vse?
"Akciji sem se pridružil zaradi tega ker mi je v veliko veselje, da lahko nekaj svojih izkušenj in pogledov na šport in življenje na splošno, podelim z mladimi in tistimi, ki so šele na začetku svoje poti. Morda pa bom lahko s kakšno svojo mislijo pomagal nekomu, da se odloči za začetek neke nove, bogate in srečne poti, kamor nedvomno sodi tudi ukvarjanje je s športom."
 
2. Kako ti kot oče gledaš na navade današnjih otrok, mladine?
"Vsekakor je groza videti mladino, ki kot pravi tudi ena izmed vrstic v pesmi od Zlatkota "ne zna lulat brez interneta"... Deset let sem bil inštruktor za šport v Centru za usposabljanje Slovenske vojske v Vipavi, kamor so hodili naši novi vojaki na začetno urjenje. Mnoge od njih smo morali najprej naučiti pravilno teči in se šele potem jim posvetiti v smislu vojaškega usposabljanja. Gre za to, da je stanje zares zaskrbljujoče, saj enostavno ni več tiste zdrave sredine ukvarjanja s športom, temveč obstajata pri otrocih le še tekmovalni šport in na drugi strani popolna športna odsotnost. Gre za to, da je športna aktivnost (tukaj ne govorim o tekmovalnem športu) ena najpomembnejših stvari, ki otrokom lahko dajo njihovi starši. Zame je to zavedanje takoj za zavedanjem o pomembnosti sočutja in pomoči sočloveku, saj sta um in telo neločljivo povezana. Po mojem videnju, pa ju močno srce še dodatno učvrstuje."
 
3. Kako sam motiviraš, spodbujaš svoje otroke k gibanju?
"Trenutno je hčerkica pri svojih 4 mesecih še premajhna za kakršnokoli gibanje, čeprav je od vseh otrok najbolj živahna in teh svojih majhnih nogic nikakor ne more držat pri miru :) Mlajši, 7 let star sin je šel že skozi obdobje treniranja juda, atletike in košarke, trenutno pa je navdušen nogometaš. Moram tukaj tudi povedati, da se je prostovoljno odločil, da gre z menoj na Mali kraški maraton, kjer je pri zgolj petih letih in dveh mesecih pretekel 8 km...in seveda na koncu nadaljeval svojo aktivnost z skakanjem na trampolinu. Hči je dolgo časa plavala, ko pa so se začeli pravi in naporni treningi, pa sem videl da jo ne vleče več v bazen. Sedaj že nekaj let trenira atletiko, pri kateri pa je povprečno uspešna...a zame je to popolnoma zadovoljivo. Otrokom želim dati širino v športu, ne želim jih forsirati, vsekakor pa jim želim privzgojiti zdrav odnos do športne aktivnosti. Seveda malo k temu pripomore tudi moj lastni vzgled, a še enkrat poudarjam, zame je pomembno le to, da ohranita ljubezen do gibanja, pa naj bo ta kakršnakoli."
 
4. Kje sam vidiš vrednost prireditev in akcij kot je Veter v laseh?
"Vse premalo se zavedamo pomembnosti takih akcij, saj so, poleg izobraževalnih institucij, ključne za zdrav razvoj otrok in mladine. Dati bi jim morali večjo težo, saj so na nek način tudi "popravni izpit" za tisto kar šola in starši niso uspeli narediti. Mislim,da je prihodnost tudi v tem, da bi morali nameniti več poudarka zavedanju staršev o problematiki, ki pesti sodobne otroke. Na eni strani jih držijo na kratki vrvici, tako da na primer 12 letni otrok še zmeraj ne zna sam v trgovino ali celo v šolo...po drugi strani pa jih s sladkorjem in pomanjkanjem gibanja postopno in neustavljivo ubijajo. Mislim, da je skrajni čas, da se dvignemo na noge in začnemo ščitit svoje otroke na tisti najboljši način. Konec koncev je to naša dolžnost!"
 
5. Slogan letošnje akcije je S športom do zabave z družino. Kako sam vključuješ gibanje v vsakdan svoje družine?
"Mi imamo že od vsega začetka nastanka družine izjemno aktiven življenjski slog, kar priča tudi podatek, da smo kar nekaj let bili brez TV, saj ga ni nihče pogrešal:) Poskušamo vsak konec tedna narediti kaj zase, še posebno v smislu daljših sprehodov, kolesarjenja ali pa, ker sem tudi sam športnik, kombinaciji teka in kolesa, kjer tati teče, otroci pa kolesarijo:) Vsekakor je to najboljše preživljanje skupnega časa."