Kros in orientacijski pohod na OŠ Toneta Tomšiča Knežak

Kros in orientacijski pohod na OŠ Toneta Tomšiča Knežak

  • 09.10.2022
  • V četrtek, 6. 10. 2022, so imeli vsi učenci OŠ Toneta Tomšiča organiziran športni dan. 131 učencev se je zbralo v telovadnici, kjer so predstavili projekt Veter v laseh in poslušali himno.

Učenci prve triade in nekateri predstavniki druge in tretje triade so se udeležili krosa, ostali učenci pa so odšli na orientacijski pohod. Učenci, ki so se udeležili krosa, ki je potekal v Ilirski Bistrici, so se ob 8.30 z avtobusom odpeljali v mesto.

Pogumno in polni pričakovanj so se sprehodili do tekaške poti, ki je potekala na Hribu svobode. Tu so se zbrali vsi učenci iz šol v Občini Ilirska Bistrica. Pogoji za tek so bili odlični, saj je bila temperatura in vlaga ravno pravih vrednosti, vse skupaj pa je polepšalo še sonce. Najprej so se temeljito ogreli z različnimi gibalnimi vajami. Ogrevanje je potekalo ločeno po razredih. Nato so si skupaj ogledali tekaško progo. Pogovorili so se o pravilih varnega teka in športnega vedenja. Tek je potekal v skupinah.

Najprej so se na progo podali učenci od 4. do 6. razreda, ki so tekli na 600 m. Nato so se na 300 m dolgo progo podali najmlajši (od 1. do 3. razreda). Nazadnje so se na progo podali še starejši učenci in učenke (od 7. do 9. razreda), ki so pretekli 900 m. Vsi nastopajoči so se zelo potrudili in dosegli odlične rezultate. Učenci so se med seboj spodbujali in športno navijali. Najpomembnejše je, da so ob samem dogodku uživali in v cilj prišli z nasmeškom na obrazu. Vsi so bili zmagovalci, saj so vsi prišli na cilj. Nekateri učenci iz naše šole pa so si pritekli tudi medalje. Sledila je razglasitev in podelitev medalj najboljšim tekačem. Učiteljice so pohvalile vse učence, saj so se resnično zelo potrudili. Zasluženo so si zaploskali ter čestitali zmagovalcem letošnjega krosa.

Učenci, ki so se udeležili orientacijskega pohoda v okolici šole, pa so hodili od ene točke do druge. Ugotoviti so morali geslo oziroma namig in to jih je vodilo na drugo točko. Pohod je bil tekmovalne narave in prva skupina, ki je prišla na cilj je dobila tudi nagrado. Prehodili so kar nekaj kilometrov in vsi uspešno prečkali ciljno črto. Vsi učenci in zaposleni so se nato zbrali v telovadnici, kjer so še enkrat predstavili projekt Veter v laseh, skupaj zaplesali ob himni in na pesem reparja Nipkeja – "Skp se mava dobr". Učenci so nato zaključili dan v razredih, kjer so jim razredniki izročili frizbije Veter v laseh.

Zapisala: Nataša Frank