Veter v laseh v prijetnih naravnih danostih v ČS Sostro

Veter v laseh v prijetnih naravnih danostih v ČS Sostro

  • 19.10.2022
  • V petek, 7. 10. 2022 je Športno društvo Zadvor v sodelovanju z OŠ Sostro in Sankukai karate Ljubljana ponovno organiziralo prireditev »Veter v laseh – s športom proti zasvojenost«, na kateri je v prelepem in sončnem vremenu sodelovalo preko tristo osnovnošolcev od prvega do petega razreda.

Zaradi spoznanja o pomembnosti gibanja zunaj, so se organizatorji družno odločili, da bodo tudi letošnjo prireditev izpeljali v okviru naravnih danosti, ki so na voljo v ČS Sostro. Tako so otroke popeljali na prijetno gozdno popotovanje po znanih in manj znanih poteh Zadvorskega hriba, pri čemer so trase prilagodili sposobnostim in zmožnostim posamezne generacije. Tako so prvošolci premagali pohodniški krog na 3 km dolgi trasi, kjer sicer poteka zadvorska trim steza, medtem ko so petošolci prehodili vsaj 7 km, začeli so pred OŠ Sostro, od koder jih je pot vodila po dolini Konjščice in navzgor proti Orlam, kjer so tudi oni ujeli trim stezo ter se po njej vrnili na izhodišče. Vmes so tako petošolce kot tudi vse ostale čakale različne in vnaprej pripravljene točke, kjer so se otroci lahko preizkusili v raznolikih gibalnih spretnostih.

Tako so se preizkusili po hoji po vrvi (»slackline«), iskali so zaklad, se pomerili v vlečenju vrvi, poskušali premagati preko dreves napeto mrežo, se urili v natančnosti, saj so morali zadeti tarčo. Najuspešnejši razredi so bili tudi nagrajeni.

Vsi učenci so se dobre volje in v sončnem dopoldnevu vrnili v šolo, kjer so se posladkali še s pečenimi kostanji. Odveč je pripomniti, da je odlično uspel tudi kostanjev piknik. Dopoldne je tako minilo z mislijo, da je rekreacija lahko tudi zelo prijetna in da se da dan preživeti brez zaslonov. Zdi se, da je dogodek, ki je želel povečati ozaveščenost mladih o pozitivnih učinkih zdravega in aktivnega življenjskega sloga v popolnosti uspel. Ob tem organizatorji izkoriščajo priložnost in se zahvaljujejo vsem vpletenim, tako organizacijam kot posameznikom, ki so na kakršenkoli način prispevali, da je prireditev uspela.

Zahvala predvsem OŠ Sostro, Sankukai karateju Ljubljana, Športnemu društvu Zadvor in vsem vpletenim posameznikom, še posebej zato, ker je prostovoljce vedno težje najti.

Zapisalo: Športno društvo Zadvor