Z gibanjem do vetra v laseh in zdravja

Z gibanjem do vetra v laseh in zdravja

  • 02.10.2023
  • Konec septembra so na OŠ Frana Albrehta pripravili dvodnevni športni dogodek za učence od 1. do 5. razreda, in sicer za vse štiri podružnične šole.

Na OŠ Frana Albrehta Kamnik se trudimo učencem približati veselje do gibanja. Želimo, da jim športno preživljanje prostega časa pomaga krepiti in ohranjati zdravje. Za iste cilje se zavzemata tudi Športna unija Slovenije in Fundacije za šport, zato smo se, že drugo leto zapored, odločili za sodelovanje v dolgoletnem projektu Veter v laseh. Organizacijo omenjenega dne smo prevzeli Tamara Bračič, Andrej Kunčič in Jana Svetec.

Zabavno – športni program aktivnosti smo pripravili za vse učence od 1.- 5. razreda za vse štiri podružnične šole. Nekaterim ostalim učencem na matični šoli pa smo ponudili minuto za zdravje z Vihro.

Vse aktivnosti smo lahko izvedli v naravi:

  • v sredo, 20. 9. 2023, za učence PŠ Tunjice in PŠ Mekinje
  • v četrtek, 28. 9. 2023, za učence PŠ Nevlje in PŠ Vranja Peč

Vsaka skupina se je poleg z igrami »Veter v laseh« ogrela tudi na pohodu v bližnji okolici.

Na stadionu v Mekinjah smo zanje pripravili zanimive športne aktivnosti. Vse udeležence je pozdravila simpatična maskota projekta »Veter v laseh« Vihra. V uvodnemu nagovoru smo naše učence spodbujali, da v prostem času telefone in računalnike opustijo in skupaj s prijatelji oz. z družino odvihrajo v naravo, v telovadnico na prostem, kjer bodo z različnimi športnimi aktivnostmi krepili svoje zdravje. Učence smo spodbujali, da se s pomočjo športa borijo proti različnim zasvojenostim. Himna je donela iz zvočnikov, zastava akcije »Veter v laseh« je plapolala, kot so plapolali naši lasje, ko smo se športno zabavali na pripravljenih postajah:

  • 1. razred: POLIGON, IGRE S PADALOM in HOJA, TEKI, POSKOKI NA AIRTRACKU
  • 2. razred: ŠTAFETNE IGRE, IGRE S PADALOM in HOJA, TEKI, POSKOKI NA AIRTRACKU
  • 3. razred: SKOKI NA MALI PROŽNI PONJAVI, IGRA-TRI V VRSTO, METANJE VORTEKSA
  • 4. razred: SKOKI NA MALI PROŽNI PONJAVI, IGRA- ROKOMET S FRIZBIJEM
  • 5. razred: SKOKI NA MALI PROŽNI PONJAVI, IGRA- ROVARČEK

Druženje na stadionu smo po dveh urah zaključili s preprostim skupinskim plesom, ki smo se ga naučili z metodo posnemanja naših animatorjev. Tunjičanom smo pomahali v slovo, Mekinjčanom pa v pozdrav, saj so bili zdaj na vrsti oni, da se pomerijo v vseh športnih spretnostih na stadionu. Tudi s to skupino so nas povezovali: veter v laseh, gibanje, dobra volja. Še sonce nas je vseskozi prijetno grelo. Učenci so bili vseh 5 ur aktivni, nasmejani in povezani. Ob koncu smo jih nagradili z obeski (z logotipom projekta »Veter v laseh«) in jim zaželeli, da v življenju športu odprejo svoje srce, zasvojenosti pa odločno rečejo NE.

V četrtek, 28. 9. 2023, smo vse aktivnosti ponovili še za 125 učencev iz PŠ Nevlje in PŠ Vranja Peč. V petek, 29. 9. 2023 pa smo z manjšo skupino učencem na matični šoli (2. r., 6. r., skupina nadarjenih učencev v družbi Vihre) izvedli še minuto za zdravje. Čeprav smo bili v telovadnici, smo imeli veter v laseh in iskrice v očeh.

Z organizacijo in izvedbo projekta »Veter v laseh« smo zadovoljni, saj so vsi učenci z navdušenjem sodelovali in mnogi med njimi so si želeli, da bi s tovrstnim gibanjem lahko nadaljevali večkrat v letu. Čutiti je bilo pristno otroško veselje ob glasbi, igrah, druženju, sodelovanju, uporabi športnih rekvizitov… Zelo navdušeni so bili tako nad malo prožno ponjavo kot blazino airtrack. Posebej velja omeniti tudi vzgojni in socialni vidik medgeneracijskega sodelovanja med učenci, ki je stkal nove vezi in izboljšal samopodobo marsikaterega učenca oz. učenke, saj so ob aktivnostih vsi doživljali uspeh, kar je razvidno tudi iz fotografij.

Projekt Veter v laseh je sofinanciran strani Fundacije za šport. 

Zapisali: Tamara Bračič, Andrej Kunčič in Jana Svetec 

Veter v laseh na OŠ Frana Albrehta Kamnik