Škofjeloški Veter v laseh 2023

Škofjeloški Veter v laseh 2023

  • 03.10.2023
  • Občina Škofja Loka je letos že desetič pristopila k izvajanju vseslovenske akcije Veter v laseh, tokrat v sodelovanju z Zavodom za šport Škofja Loka. Pripravili smo športno-preventivno prireditev, ki s promocijo športa promovira zdrav življenjski slog in življenje brez odvisnosti.

Obiskovalcem so bila na voljo številna prizorišča s predstavitvami športnih panog, od košarke, alpskega smučanja, floorballa, juda, karateja, rokometa, prstometa, ciljanja z laserjem v tarčo, pumptracka, baseballa in gimnastike, kjer so se starši z otroci dogovorili tudi za redne vadbe – zase ali za svoje otroke v novem šolskem letu. Otroci so se razgibali na otroških gibalnicah, starši pa so spoznavali osnove motorike za najmlajše. Predstavilo se je tudi društvo Športno srce s programom Vesele nogice za otroke in mlade s posebnimi potrebami.

V bogatem obšportnem programu so se predstavile aktivne mladinske in družbeno pomembne organizacije: gasilci, skavti, taborniki, mladinski dnevni centri DC OM in MDC BLOK, PUM-O, Univerza za 3. življenjsko obdobje z delavnico oblikovanja gline, Zdravstveno vzgojni center s programi za varovanje zdravja, Rdeči križ s prikazom prve pomoči, Društvo upokojenih pedagoških delavcev s preizkusom iz orientacije, program preživljanja prostega časa v naravi in razstavo gob. Vse udeležence je v dopoldanskem in popoldanskem programu nagovoril tudi nekdanji aktivni športnik Ivo Čarman, ki je predstavil prizadevanja Inštituta ZLATA PENTLJICA za pomoč staršem otrok z rakom. Ivo Čarman je na prizorišče prišel z olimpijsko baklo, ki jo je imel čast nositi na zimskih olimpijskih igrah leta 1984.

V popoldanskem programu so se nam bodo predstavila društva s kreativno ustvarjalnimi in lutkovnimi delavnicami, s programom zvočnega popotovanja, dogajanje so popestrile Orgličarke iz Škofje Loke, v sodelovanju z udeleženci Srečevalnic za starejše VGC Škofja Loka.  

Dogodek je zasnovan kot predstavitev aktivnih lokalnih organizacij z namenom promocije zdravega in aktivnega načina življenja, predstavitve dejavnosti ter povezovanja lokalnih akterjev, s poudarkom na medgeneracijskem sožitju.

Na prizorišču je bilo živahno že dopoldne, saj so igrišče preplavili četrtošolci vseh štirih osnovnih šol: OŠ Ivana Groharja, OŠ Škofja Loka – Mesto, OŠ Cvetka Golarja in OŠ Jela Janežiča. Na športnem dnevu so zanje tudi učitelji pripravili dodatne izzive za rekreacijo in kreativnost. Ob zaključku dopoldanskega dogodka so bili četrtošolci udeleženi še v žrebanju vetrolovčkov, kjer je pet naključno izžrebanih skupin prejelo lepe nagrade.

Poseben Veter je bil organiziran tudi za otroke Vrtca Škofja Loka, kjer so aktivnosti zanje potekale na igrišču pod vrtcem. Naš namen je bil otrokom predstaviti čim več športnih panog in jih navdušiti za aktivno in razgibano življenje s športom.

IN ZAKAJ SPLOH VETER V LASEH?
Ker se zavedamo pomena prostočasnih dejavnosti, ki vsem generacijam ponujajo priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa, druženje, zdravo zabavo in sprostitev. Prireditev je letos podprl Zavod za šport Škofja Loka, z direktorjem Nejcem Rebcem, ki meni, da je vsakršno športno udejstvovanje tesno povezano z vrednotami kot so vključevanje, solidarnost, tolerantnost, ekipni duh in fair play, zato je šport pomembno okolje, v katerem potekata vzgoja in izobraževanje. Gibalne izkušnje, ki jih mladostniki pridobijo in razvijajo v okviru športne vadbe v mladosti, imajo vpliv na njihov celosten razvoj, saj se v športu srečujejo s pravili in vrednotami, za uživanje v igri pa se morajo naučiti tudi določenih socialnih spretnosti kot so sodelovanje, tekmovalnost, pripadnost ekipi in komunikacija.

Podajam še nekaj odmevov s strani udeležencev:

Tudi v imenu Vrtca Škofja Loka se vam zahvaljujem za ves trud pri pripravi športnega dogodka za naše najmlajše. Vzgojiteljice poročajo o zelo prijetnem, športnem dnevu in o pozitivnem pristopu sodelujočih, ki so otroke primerno nagovorili in povabili k vključitvi. Kot zelo pomembno izpostavljajo to, da sodelujoči otrokom podajo osnovna navodila o športu in kako se ta izvaja, saj so jasna in jedrnata navodila zanje ključna. Brez njih lahko otroci k pripomočkom pristopijo na neustrezen način in je posledično potrebnih več opozoril.
Nekatere skupine so poročale, da je na končnih postajah otrokom že primanjkovalo pozornosti in koncentracije, kar je glede na osem postaj, pričakovano. Ob koncu so prav vsi, tudi najživahnejši, čutili prijetno utrujenost.
Lepo vas pozdravljam in se veselim nadaljnjega sodelovanja,
Melisa Toš
svetovalna delavka

Pozdravljena gospa Alenka!
Še enkrat hvala za možnost sodelovanja na odlično organizirani prireditvi Veter v laseh.
Lepo prosim za kakšno fotografijo nastopa Loških orglic.
Veliko uspeha vam želim še naprej
Ivanka Prezelj

Najlepša hvala!
Naše udeleženke so navdušene nad vašo organizacijo in vzdušjem!
Srečno še naprej!
Apolonija

Koordinatorki projekta Alenka Okorn in Sabina Gabrijel pravita, da »z velikim ponosom gledata na prehojeno pot desetih let, v katerih smo nadgrajevali program, gradili dobro ime, predvsem pa krepili povezave z lokalnimi organizacijami in javnimi zavodi. Vzpostavili smo medsebojno zaupanje in zavedanje, da smo skupaj močnejši, da je skupna predstavitev našega dela v dobro vsem, tako organizacijam kot občanom. Predvsem pa smo dogodek Veter v laseh razširili med vse generacije in v veselje nam je, ko na škofjeloških ulicah zagledava človeka z majico Veter v laseh, ker veva, da je to eden naših številnih prostovoljcev, ki soustvarjajo dogodek. Z majico se jim namreč zahvalimo za sodelovanje.«

Projekt Veter v laseh je sofinanciran strani Fundacije za šport. 

Zapisali: Alenka Okorn in Sabina Gabrijel 

Škofjeloški Veter v laseh 2023