Primorski veter v laseh

Primorski veter v laseh

  • 00.00.0000
  • Ankaranski otroci so se že deveto leto zaporedoma podali na lov za vetrom. Sodelujočim je s skupnimi močmi uspelo, da je na Sv. Katarini zapihal veter prijaznosti, športa in veselja. Akcijo je pod okriljem Športne unije Slovenija, organizirala Zveza športnih društev Klif Ankaran, v sodelovanju z lokalnimi športnimi društvi, klubi in drugimi organizacijami.

Na Sv. Katarini se je prebujalo jutro, ko so prostovoljci postavljali stojnice in pripravljali vse potrebno za izvedbo dogodka. S prvimi sončnimi žarki so prispeli predstavniki društev in klubov, ki so poskrbeli za poligone, ter pripravili kvize in ostale delavnice za učence Osnovne šole Ankaran. Slovenska policija je v uvodnem delu zbranim predstavila delo s policijskim psom. Prvi vodnik je razložil in prikazal iskanje droge s psom. Vodnik z nevarnejšim terenskim psom je demonstriral vodljivost in poslušnost psa, ki opravlja naloge zaščite vodnika ter sledenja na terenu.

Pred pričetkom so se učenci ob glasbi razgibali in pripravili na vadbo s Katjo in Ankarančkom. Težko pričakovano se je v lov za vetrom podalo 270 učencev, za katere so sodelujoči pripravili skupno 24 različnih delavnic; športnih poligonov, kvizov, likovno in glasbeno delavnico. Vse aktivnosti so bile pripravljene odgovorno in strokovno. Ker so bile raznolike, zanimive ter poučne, so jih učenci opravljali z veseljem. V zaključnem delu smo predstavili ambasadorko športa, našo uspešno kajakašico, Anjo Osterman. Ugotovili smo, da jo učenci dobro poznajo, saj so o njej vedeli že veliko.

Posebno veselje je predstavljalo tekmovanje v vlečenju vrvi. Najprej so se med seboj pomerili posamezni razredi, za zaključek pa učitelji in učenci 9. razredov. Vzdušje je bilo napeto, navijači glasni, zmaga tesna. Pa vendar, 9.razred se je Vetra v laseh udeležil zadnje leto in veseli smo, da so si privlekli zmago. Anja Osterman je vsakemu učencu za sodelovanje podelila simbolično nagrado – leteči krožnik Športne Unije Slovenija. Učitelji so bili za sodelovanje nagrajeni z majicami Zveze športnih društev Klif Ankaran.

Najlepša hvala številnim prostovoljcem, ter vsem sodelujočim: Gorska reševalna služba Ljubljana, Prostovoljno gasilsko društvo Hrvatini, Gasilska brigada Koper, Slovenska vojska, Kajak kanu klub Adria Ankaran, Športno društvo Ankaran, New era basketball, Odbojkarski klub Ankaran-Hrvatini, Slovenska policija, Rdeči križ Koper, Drum beat studio, Skavti Ankaran, Italijanska skupnost Ankaran, Obalno planinsko društvo Koper, Morigenos. Lepa hvala Anji Osterman, da nam je namenila svoj dragoceni čas in pomagala pri podelitvi priznanj ter vlečenju vrvi.Hvala Športni uniji Slovenija za simbolične nagrade ter Občini Ankaran za finančno pomoč.

Zapisala: Tonja Abramović Koblar