Veter v laseh v Trnovski vasi

Veter v laseh v Trnovski vasi

  • 01.06.2023
  • Športno društvo Kenguru je tudi letos v sodelovanju z OŠ Destrnik-Trnovska vas in lokalno skupnostjo znova poskrbelo, da so učenci in učenke zadnjo soboto v maju preživeli na fantastičnem športnem dnevu Veter v laseh, ki je potekal na podružnični šoli.

Prireditev Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti je nacionalna športno-družbena akcija, katere namen je ponuditi mladim športno-družabni program in predstaviti športno aktivnost kot zdrav in zabaven način preživljanja prostega časa. Namesto poseganja po alkoholu ali drogah, pretiranem gledanju televizije in igranju računalniških igric, naj mladi raje izberejo šport in gibanje, saj to prinaša pozitiven učinek na splošno počutje, uspešnost na vseh področjih, zabavo, sprostitev, druženje s prijatelji, veselje in smeh, …

Nacionalni organizator akcije je Športna unija Slovenije, akcija pa poteka v sodelovanju z društvi ali organizacijami, ki sodelujejo kot lokalni izvajalci prireditev. Tako je v letošnjem letu organizacijo spet prevzelo Športno društvo Kenguru (ŠDK) v sodelovanju z Osnovno šolo Destrnik-Trnovska vas, Strelskim društvom Trnovska vas, Društvom upokojencev Trnovska vas, Turističnim društvom Trnovska vas in Prostovoljnim gasilskim društvom Biš. Vsi skupaj s(m)o poskrbeli, da so učenci in učenke OŠ Destrnik-Trnovska vas zadnjo soboto v maju preživeli na fantastičnem športnem dnevu, ki je potekal na podružnični šoli.

ŠDK s svojo široko paleto prireditev že 21. leto zapored povezuje različne starostne skupine, skrbi za druženje, za rekreacijo, za tekmovanja … Prav zato so (smo) z mladimi nadobudnimi člani najprimernejše društvo za organizacijo tako velike prireditve, ki je tudi letos potekala v okviru športnega dne OŠ Destrnik-Trnovska vas. Glavno organizacijo prireditve sva prevzela predsednik ŠDK David Majcen, v okviru šole (pa tudi društva) pa sem še sama (Dušanka Škamlec) prispevala svoj delež.

Več kot 280 otrok iz matične in podružnične šole, 40 učiteljev in 60 prostovoljcev je skrbelo, da so se otroci lahko preizkusili v različnih ekipnih in posamičnih športih ter uživali v dodatnih zabavnih aktivnostih. Letos je bilo otrok nekaj manj, saj se je otroški pevski zbor udeležil tekmovanja, kjer so prejeli zlato priznanje z odliko.

Učenci, učitelji, animatorji in drugi gostje smo se najprej zbrali na nogometnem igrišču. Po himni Vetra v laseh je prireditev otvoril predsednik društva David Majcen, ki je pozdravil in nagovoril vse zbrane in jim zaželel čudovit športen dan. Za njim so vse navzoče pozdravili tudi g. ravnatelj, mag. Drago Skurjeni, župan občine Trnovska vas, g. Alojz Benko, in županja občine Destrnik, ga. Vlasta Tetičkovič Toplak. Hitro za njimi pa sva polna navdušenja in pozitivne energije mikrofon prevzela (jaz) in Egon Pavalec, ki sva kot moderatorja prireditve ves dopoldan polnila ušesa otrok in drugih udeležencev z najinima glasovoma. Predstavila sva igre in potek športnega dne, potem pa sva k sebi poklicala Tjašo iz Plesne dimenzije, ki je razgibala vse prisotne. Razgibavali pa sta se tudi maskoti, maskota Vetra v laseh - Športko in maskota ŠDK - kenguru Wii, ki sta poskrbeli, da so otroci na prireditvi še bolj uživali in se smejali.

Po uvodnem delu je sledil čas za aktivnosti, na katere so se otroci odpravljali po v naprej pripravljeni časovnici. Igre so se odvijale na igrišču v Trnovski vasi, v telovadnici PŠ Trnovska vas in v Večnamenski dvorani v Trnovski vasi.

Na voljo so bile naslednje posamične aktivnosti:
1.VIO: rolanje, rusko kegljanje, skok v daljno, ristanc, met žvižgača, likovno ustvarjanje;
2. VIO: rolanje, rusko kegljanje, ristanc, skok v daljno, met žvižgača, likovno ustvarjanje;
3.VIO: rolanje, rusko kegljanje, streljanje z zračno puško, streljanje z lokom, skok v daljno, likovno ustvarjanje.

Izbirali so med naslednjimi ekipnimi športi:
1.VIO: nogomet, bowling, med dvema ognjema in vleka vrvi;
2.VIO: nogomet, odbojka, bowling, med dvema ognjema, vleka vrvi in badminton;
3.VIO: nogomet, odbojka, bowling, med dvema ognjema, vleka vrvi in badminton.

Zraven klasičnih iger pa smo otrokom ponudili še dodatne zabavne aktivnosti. Te aktivnosti so bile:
napihljivi grad (napihljiva igrala Veverička),
»empar pong«: zadevanje žoge v vedra,
»brentača bum«: gasilska vaja z vedrovko,
»trofi lükjo«: zadevanje luknje v golu in
»Dončič za 3«: metanje trojke na koš.

V prostem času so lahko šli tudi na ogled reševalnega vozila podjetja za zdravstveno dejavnost Modmed. Na letošnji vseslovenski športno-družbeni akciji so bili prisotni tudi pripadniki 74. pehotnega polka slovenske vojske iz Vojašnice Generala Maistra, ki so predstavljali kolesno oklepno vozilo – 8 x 8 svarun. Prisluhnili pa so lahko tudi predstavitvi športa – boks, katerega sta predstavljala domačina - Primož Prigl in Anej Dominko.

V »zabavo« so bili vključeni tudi učitelji, ki so se lahko preizkusili v streljanju z zračno puško in streljanju z lokom. Lahko pa so tudi igrali odbojko.

Ob koncu prireditve smo najboljšim učencem pri posameznih in ekipnih disciplinah podelili diplome za 1., 2. in 3. mesto.

Zahvaljujem se vsem sodelujočim, ki so omogočili, da je lahko prireditev uspela (animatorjem, društvom, drugim gostom, učiteljem ...), med drugim tudi Blažu Mlasku (DJ Blaze), ki je poskrbel za dobro počutje z glasbo in fotografu, ki je omogočil, da nam bo dogodek še dolgo ostal v spominu (Aleksander Vuk).
Seveda se moram zahvaliti tudi vsem sponzorjem, ki so s svojimi prispevki omogočili, da smo lahko otrokom ponudili čim več. To so: obe Občini, Turistično društvo Trnovska vas, Mladinska knjiga, Radenska, Arbadakarba in Intera.

Projekt Veter v laseh sofinancira Fundacija za šport. 

Zapisala: Dušanka Škamlec

Veter v laseh v Trnovski vasi